Goldman Sachs: BTC och guld kan enkelt samexistera

En ny rapport från Goldman Sachs antyder att guld och bitcoin potentiellt kan samexistera tillsammans.

Goldman Sachs tror att guld inte hotas av BTC

Det har varit mycket spekulationer för sent om guldet kan överleva det kommande angreppet på bitcoin-prisstegringar. Som världens största och mest populära digitala valuta efter marknadsvärde har myntet fått ett nytt rykte för att vara ett säkringsverktyg och en „säker tillflyktsort“ som liknar guld. Valutan ses på som något som kan hålla en rikedom stabil under tider av ekonomisk strid.

Men många undrar om guld kanske tappar uthållighet och rykte bland handlare som den ultimata tillgången att äga. Med bitcoin nu på väg att stiga som det aldrig har varit förut – valutan nådde nyligen en ny heltidshöjd som översteg $ 23 000 per enhet – många handlare verkar dra ut sina pengar från marknaden för ädelmetaller och lägga dem i bitcoin och digital valuta.

Detta får många analytiker och branschexperter att undra om guldets tid är begränsad. Försvinner ädelmetallen under de närmaste åren? Kommer bitcoin och digitala tillgångar att ersätta ädla metaller helt, eller detta bara en fas som investerare går igenom, och guld kommer fortfarande att komma på toppen i slutändan?

Enligt en ny rapport från Goldman Sachs går guld inte någonstans. Visst, bitcoin ökar. Visst, folk verkar sätta hinkar pengar i den digitala valutan, men i det långa loppet är det här inget att oroa sig för. Företaget skriver att ädelmetallen är alltför cementerad i människors ekonomiska ideal och att tillgången förmodligen inte kommer att försvinna när som helst snart.

I en ny rapport förklarar strateger med Goldman Sachs:

Gulds senaste underprestanda jämfört med reala räntor och dollarn har gjort att vissa investerare är oroliga för att bitcoin ersätter guld som den valfria inflationssäkringen. Även om det förekommer en del substitution ser vi inte bitcoins ökande popularitet som ett existentiellt hot mot guldets status som sista utvägens valuta … Vi ser inte bevis för att bitcoins guldrally kanibaliserar guldtjurmarknaden och vi tror att de två kan samexistera.

Detta dokument strider mot allt som nämns i en rapport nyligen skriven av analytiker från JPMorgan. Den rapporten säger att guld potentiellt är en döende marknad tack vare bitcoin. Den digitala valutan samlar alldeles för mycket uppmärksamhet och respekt från investerare, som nu drar massor av pengar ur marknaden för ädelmetaller för krypto och orsakar en enorm bucklan i guldutrymmet.

JPMorgan säger annars

Rapporten säger:

Antagandet av bitcoin av institutionella investerare har bara börjat, medan det för guld är antagandet av institutionella investerare mycket avancerat … Om denna avhandling på medellång till lång sikt visar sig vara rätt, skulle priset på guld drabbas av ett strukturellt flöde motvind de kommande åren.