Egor Kriuchkov geladen in $1 Miljoen Bitcoin-Computer Misdaad

Een ander voorbeeld van bitcoin-misdaad staat in de boeken. Deze keer is de dader mogelijk een Russische man genaamd Egor Igorevich Kriuchkov die de werknemer van een in Nevada gevestigd bedrijf $1 miljoen aan bitcoin wilde betalen om malware op het netwerk van het bedrijf te installeren.

Kriuchkov wordt op dit moment vastgehouden aan Await Trial.

Kriuchkov is de Verenigde Staten binnengekomen op een toeristenvisum en via een Russisch paspoort. Hij ontmoette de werknemer van het bedrijf in eerste instantie een aantal keren voordat hij het plan in gang zette, volgens een verklaring van het ministerie van Justitie. De organisatie legt uit:

Kriuchkov beloofde de werknemer 1 miljoen dollar te betalen na de introductie van de malware. Ter bevordering van de samenzwering voorzag Kriuchkov de werknemer van een brandertelefoon en gaf hem de opdracht de brandertelefoon in vliegtuigmodus te laten staan tot na de overdracht van het geld.

De zaken verliepen niet helemaal volgens plan, omdat de werknemer het Federal Bureau of Investigation (FBI) snel op de hoogte bracht van de omstandigheden. De organisatie nam toen contact op met de 27-jarige Russische samenzweerder, die uiteindelijk uit Las Vegas, Nevada naar Los Angeles, Californië vluchtte op het moment dat hij werd gecontacteerd over informatie met betrekking tot het incident. Hij heeft toen een collega gevraagd om een vliegticket voor hem te kopen, zodat hij het land kon verlaten.

Kriuchkov en zijn mede-samenzweerders probeerden in eerste instantie de malware op het netwerk van het bedrijf te installeren, zodat ze er controle over konden krijgen. Van daaruit zouden ze het bedrijf bedreigen en beloven dat ze alle klantgegevens die ze in hun bezit hadden openbaar zouden maken, tenzij ze het losgeld waarom ze vroegen, zouden verkwanselen.

Egor is sindsdien beschuldigd van een samenzwering om „opzettelijk schade te berokkenen aan een beschermde computer“, volgens de officiële verklaring van het Ministerie van Justitie. Op 22 augustus van dit jaar werd hij gearresteerd in L.A. Hij is al voor de rechtbank verschenen voor een eerste zitting en wordt sindsdien vastgehouden om zijn aanstaande proces af te wachten.

Het ministerie van Justitie beweert:

De aanklachten en beschuldigingen in een klacht zijn slechts beschuldigingen. De verdachte wordt verondersteld onschuldig te zijn, tenzij en totdat zijn schuld buiten redelijke twijfel in een rechtbank is bewezen.

Zal er ooit een einde komen aan de Bitcoin-misdaad?

Bitcoin heeft de neiging om allerlei soorten criminaliteit over de hele wereld aan te trekken. Bij de meest recente zaken ging het om een Twitter-fraude waarbij verschillende spraakmakende accounts werden gekaapt, waaronder voormalig president Barack Obama, zijn vicepresident Joe Biden, de oprichter van Microsoft en de executeur van Bill Gates en SpaceX en Tesla’s hoofd Elon Musk. Deze accounts werden doorzeefd met valse berichten die beloofden om al het digitale geld dat naar anonieme bitcoin-adressen werd gestuurd te verdubbelen.

Het geld werd echter niet verdubbeld. Het werd gewoon in de handen gestuurd van degenen die de rekeningen hadden ingehaald. In totaal werd ongeveer 121.000 dollar aan bitcoin afgenomen van nietsvermoedende slachtoffers. Graham Clark – een 17-jarige met een geschiedenis van het trekken van stunts zoals deze in het verleden – is sindsdien gearresteerd en aangeklaagd voor de misdaad.